Thursday, September 08, 2011

.: [football] :The baby face assassin of malaysia:.

jika sebut baby-face assassin dalam bola sepak , nama OleGunnar Solsksjaer serta merta akan terpacul keluar daripada setiap mulut peminat-peminat Man Utd termasuk aku..siapa yang tidak ingat jaringan minit-minit terakhir final champions league 1999 yang menghancur-luluhkan hati pemain-pemain serta jutaan rakyat Germany yang sudah siap untuk berpesta . Tatkala lambang kelab bayern munich itu sudah dilekatkan di piala dan tatkala itu juga lagenda-lagenda setan merah telah keluar dari stadium tanda kecewa , satu jaringan Ole telah menterbalikkan situasi itu dengan sekelip mata.

ye , hari ini aku bukan nak bercerita pasal Man Utd ,tetapi ingin bercerita tentang seorang player malaysia yang namanya semakin disebut-sebut oleh pengikut perkembangan bola sepak tanah air . Ashaari Shamsuddin adalah pemain dari terengganu yang mewakili pasukan terengganu berumur 26 tahun , cap malaysia pertama ketika bertemu India di Hyderabad , India pada 22/7/08 dan jaringan pertama ialah ketika menentang afghanistan. dimana malaysia membelasah afghanistan . Ashaari ini berjaya menarik perhatian aku bila piala AFF hari tuh.Bila ada kesempatan tengok live match terengganu , sememamngya permainan Ashaari nih memang maintain dari segi teknik dan taktik, sharp dan berbahaya.

tentang ashaari ,ini komen dri commentator masa piala AFF yang aku dengar :

"what a beautiful pass!"
"a Superb strike!"
"Amazing control technic of the ball!"
"A shy lads"
"Down to earth player"
"Unselfish,great teamwork from ashaari

bagi aku , ashaari neh memang de superb teknik, setiap kali dia dapat bola, hantarannya jarang mengecewakan , larian yang deras dan yang penting aku suka tengok dia control bola..terutama apabila ada counter-attack..dan dia jugak capable untuk shot dari luar kotak penalti..

masalah sekarang ramai tertanya kenapa ashaari neh tiada dalam 1st eleven kegemaran k.rajagopal dalam dua2 game yang kalah dengan singapura tempoh hari , sedangkan perfomance ashaari dalam liga super sangat baik.Mungkin ada yang sebab yang kita tak tahu , tapi aku harap dia lebih diberi peluang untuk bermain dalam 1st eleven , kemasukan dia akan lebih memberi lebih  banyak percaturan taktikal dapat dilakukan dalam meningkatkan variasi permainan skuad kebangsaan

Bagaimanapun, itu tidak akan menghalang kami daripada menjemput pemain Malaysia ke sini. Saya fikir (Mohd.) Ashaari Shamsuddin juga adalah seorang pemain cukup berbakat di samping beberapa lagi pemain muda yang akan kami dorong mereka terlibat sama - Pengurus Queens Park Rangers (QPR), Neil Warnock.klik sini


seperti ramai peminat dia sebagai salah satu permain berbakat yang , pendapat peminat ini dikongsi oleh neil warnock dalam sidang video menjawab soalan malaysia yang mana nama ashaari disebut di samping safee , menunjukkan ada keistimeewaan pada pemain ini . Ashaari mungkin masih boleh dianggap raw talent walaupun usia sudah menjangjau 26 , tapi jika diasah bakatnya dengan betul , dia akan dapat capai tahap tertinggi seblum karier dia sampay ke kemuncak (peak time) dalam masa 3-4 tahun lagi). in ashaari we trust! yeah!








Sunday, September 04, 2011

.: toward merdeka parade :.

hari nih sorang itu dengan angkuhnya bercakap tentang bukit kepong..seolah-olah dia bijak pandai tentang sejarah..seolah-olah dia berada di depan muncung senapang, peluru bersimpang-siur di depan mata , mayat bergelimpangan di sisi..seolah-olah , such he is the last man standing holding the flag...celaka ini orang..siapa pun dia..apa pun fahaman dia..tak sepatutnya menidakkan jasa orang dulu-dulu mempertahankan tanah air..


" kadang-kadang , kita lupa dengan apa yang pernah kita ada  "



SELAMAT HARI MERDEKA



p/s : sorang tuh x tahu bila british lambat datang , masa 14 hari komunis mengganas...orang melayu dicari ditangkap dan diseksa serta dimauskkan ke dalam kandang2 b***....pe jenis orang dia neh ^_^