Saturday, June 18, 2011

anonymous

hari ini..sperti hari semalam, kecoh dan heboh sekumpulan hacker mnyerang dan menceroboh website-website milik kerajaan. grup yang menggerlarkan diri mereka 'anonymous' ini menyatakan sebab utama mereka menyerang atau 'declare' perang terhadap SKMM adalah disebabkan mereka telah banned kebanyakan website hosting yang menjadi sumber download masyrakat malaysia dan juga website seperti wikileaks dan piratebay..

jujurnya , akupun tak setuju jika skmm blok file hosting..sebabnya?korang pun mesti tahu apa kepentingan file hosting neh..hehe..sedikit tentang group anonymous neh...

There is NO hierarchical structure, and thus no leadership in Anonymous. For specific campaigns individuals can be involved more than others, but this normally changes from topic to topic. It is impossible to talk of a common “intention” of Anonymous, as well as exactly tell the number of involved individuals in a campaign, nor to really manipulate or control the movement. Everybody can join in and see the information and statements. If people don’t agree on a specific action or idea, they don’t contribute, but may be in again for the next operation.
The basic structural attributes of Anonymous are:
  • The activists are and stay unknown to each other, thus “anonymous”
  • No designated leadership: “Anyone can lead where everyone will follow”
  • Open information
  • Total free will, every individual decides for itself – grass-roots democracy. Everybody contributes according to his/her interests and capabilities
  • Distributed technical structure
  • Only small common agenda: Defense of freedom of speech at any cost




-We are Anonymous, we are legion, we do not forgive, we do not forget, united as one, divided by zero, expect us.-

Thursday, June 16, 2011

cuti oh cuti

2 hari lepas , aku punya office baru lepas audit external ohsas..sapa tak tau ohsas nih apa, pandai-pandai la google , alhamdulillah semua baik-baik sahaja.tiada ncr dan tiada observation.tahniah untuk semua.
bila dah habis , semua tertunggu-tunggu, mencongak-congak peluang untuk bercuti.

teringat masa kecik-kecik dulu..setiap tahun hari sukan memang meriah. Walaupun aku tak kuat lari ..haha..tapi masa aku darjah 6 , jadi pembaca ikrar hari sukan dah cukup manis..ingat senang ke nak bendera semua keliling and condong kt korang semata-mata respek ritual ikrar tuh..hehe..walau steady camna pun aku..ada part yang tetap aku sangkut time bagi arahan kat pembawa bendera..huh ..nasib;la..

biasanya..lepas letih seharian..part yang paling ditunggu-tunggu mestilah penyampaian hadiah...excited nak tau rumah mana yang menang...dan satu lagi..excited nak dengar pengumuman...

" disebabkan semua dah penat , dengan ini disiytiharkan ...esok hari isnin sebagai cuti peristiwa..!!"



" 3x sorak...hip-hip..horayy!!" ..menjerit sungguh-sungguh hati budak-budak ni sebab seronok..terus tetiba rasa sayang kat guru besar yang garang tuh..haha...

itu time sekolah rendah...


" erm..terima kasih semua..dan tahniah sebab kita berjaya buat yang terbaik..bla bla bla..."

" sebagai hadiah..saya nak bagitau..yang kita akan.."

" ..mengahadapi satu lagi audit next mont..audit xXx...oleh itu...cuti beku lagi...."




aiyak..hampeh betul..memang hidup dewasa ngan budak2 tak sama.