Sunday, November 14, 2010

gelang tungsten power berkuasa ajaib

hye..rasa kelakar bila baca isu ~~gelang tungsten power berkuasa ajaib-sambil mampu menjana pendapatan pasif-beribu-riban-tanpa perlu mengeluarkan setitik peluh pun-. kalau korang baca dalam paper isu ini , ( paper konpem la menangkan selebriti je kan..hoho)..watak antagonis dalam cerita nih adalah blogger Aidid Mu'addib yang mana beliau dengan beraninya mendedahkan segala  penipuan yang tidak logik akal bila difikirkan balik..manakala watak "hero-in-the-paper" semestinya orang yang femeys dengan tagline AC di manaa~~~???

dalam latest posting bro Aidid, dia ada contact dengan kilang di China yang keluarkan gelang yang sama dan sebijik yang dikeluarkan oleh syarikat gah tuh..believe it or not, the price is...

laporan asal oleh blog dia. cek one posting dia kat SINI
time tuh dia dia just compare harga dari kompeni kat china tuh dengan katalog online AC..harga yang dia dapat hanya USD 25.Then latest dia follow-up lagi by email, harga yang dia dapat hanyalah USD12.50..

kalu convert bodo USD12.50 tuh dapat lah dalam RM 38

dan ini contoh gelang AC jual:


and now do u believe it~~ RM38 Vs RM1000
 ok, to be fair..kalau dia cakap harga tuh termasuk harga kos penghantaran, logiknye tak akan sampay harga seribu kan kan..kalau tak, takkan selendang, tudung , keronsang yang dari china tuh oleh maintain harga murah..

kadang2 aku kecewa tengok orang melayu kalau nak berniaga nak untung kaw-kaw, tapi masalahnya cara nya yang agak bodoh..makan duit bangsa sendiri,..what a shame~~

malas nak tulis panjang-panjang..aku bagi link..korang bukak baca dan nilai sendiri..
kalau harapkan paper hairan mentos tuh..konpem la semua blogger jahat..

blog Aidid Mu'addib : dia dah lakukan kajian mendalam pasal semua skim MLM neh, gelang AC hanya satu daripada banyak lagi skim mangkuk tingkat mengarut-ngarut yang dia dah dedahkan ..

to encik Aidid, dun worry about police report, we know ur r right .cheers!



Saturday, November 13, 2010

hye there!

dah lama tak update..dah bersawang rupanya kat sini..hehe..
a lot things happen since 3 months ago,,

Thursday, June 17, 2010

Catatan dari kuala [2] - Dalam kenangan..boboy

salam,

aku dengan family aku sangat gilakan kucing.fact.kalau orang luar mesti hairan dan pelik , kenapa dengan family kami..menghabiskan duit untuk kucing , bawak kucing yang tak sihat pergi klinik..btw..ada aku kisah kan?

dari aku kecil sampai besar panjang, berpuluh2 kucing bertukar ganti..bertukar ganti sebab apa, mati dan hilang. dan kucing pun dan sebahagian daripada family aku sendiri. bila keluar berjalan, mak aku risau tinggal kucing dia lama-lama takut lapar.

petang tadi..just dapat call dari my mum, boboy , dijumpai mati dalam longkang tepi rumah jiran. tiada kesan kecederaan teruk , just hidung berdarah.umi mengandaikan dia dilanggar dan mungkin lepas kena langgar dia lari dan jatuh pulak dalam longkang..ajalnye dah sampai kan..:(

boboy kucing yang pendiam .kadang-kadang kami panggil dia bisu. kenapa? sebab sangat susah nak dengar suara.kalau lapar pun dia tak pandai mintak, hanya pandai gesel kepalanya sekuat mungkin kat kaki.tapi kucing yang tak banyak wat perangai ( tapi ada gak dulu pasu pecah)..biasalah..

untuk boboy, terima kasih temani kami sekeluarga ,
just daku sedikit terkilan tak sempat nak bagi dia makan sebelum datang sini dulu..

boboy time kecil and kanak-kanak..:)

pos paling seksi dari boboy yang berjaya ku capture :)

terima kasih boboy.
 


Wednesday, June 16, 2010

cerita dari kuala [1]~~awat hang jadi lagu tuh

cerita ini berlaku 2 ari lepas , aku dengan gori dah berpakat pergi ambil wire LAN dekat wang ulu.
then dalam perjalanan balik, aku dan gori berbonceng perlahan-lahan sambil ambil-ambil angin~~

tiba-tiba..seorang mamat gila bawak motor dengan laju dan cuba memotong sebuah lori kat depan aku.
lepas tuh dia macam tak boleh nak control dan sikit lagi nak terbabas..selang dua tiang lampu dia belok ke rumah dia..aku ngan gori berpaling sekilas pandang ...tengok mamat tuh..dan mamat tuh pun tengok kami balik

tiba-tiba [ wah..tiba-tiba lagi]
tak disangka-sangka, mamat tuh keluar patah balik dengan motor dia.bawak motor sama arah dengan kami..

lepas tuh , aku terdengar suara orang.rupa-rupanya dia hambat kami ,

" awat..hampa nak gaduh ka..nak gaduh ka..!!!"

kami buat tak layan jek..terus gori bawak motor then dengar suara lagi..

" hampa nak gaduh ka..nak gaduh ka!!" ..gila ke apa..tapi dia memang gila..sebab kali kedua dia approach kami dengan helmet dah tanggal..

then aku bisik sambil bincang ngan gori , we decided to just move..hoho..
panas hati tengok orang gila ni..tapi sebab ini tempat dia..dan kami pun ada tugas yang belum selesai kat bumi perlis ni , kami bersifat defensif jek pada tika itu..

lepas tuh aku angkat tangan dan geleng kepala [ katakan taknak ]..dia pun stop approach..
huh..first time cek jumpa road bully neh..hoho..
by the way, for the sake of our life, if there is no other choice , we will fight till die!yeahh..

mesti korang tertanya kenapa orang gila tuh jadi gila lagu tuh...ermm..rasanya sebab dia malu kot time dia potong lori tuh , dah la nak terbabas, then kami tengok je dia sampai dia belok ke rumah dia..tapi tak sangka pulak dia jadi gila camtu kan..huhu..

just abaikan orang simple-mind gitu..cukupla kan..ermm..what a day!


Monday, June 14, 2010

Kenapa kita diuji?

pinjam dari blog my lecturer , En. Yusof.
Kita hanya manusia , kadang-kadang kita tidak betah diuji ~~

 Kenapa AKU DIUJI?
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta." -Surah Al-Ankabut ayat 2-3

Kenapa AKU TAK DAPAT APA yang AKU IDAM-IDAMKAN?
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." -Surah Al-Baqarah ayat 216

Kenapa UJIAN SEBERAT INI?
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." -Surah Al-Baqarah ayat 286

rasa FRUST?
"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman." - Surah Al-Imran ayat 139

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)." -Surah Al-Imran ayat 200

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk" -Surah Al-Baqarah ayat 45

APA YANG AKU DAPAT daripada SEMUA INI?
"Sesungguhnya Allah telah membeli dr orang-orang mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka... .. -Surah At-Taubah ayat 111

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dariNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal." -Surah At-Taubah ayat 129

AKU DAH TAK DAPAT BERTAHAN LAGI!!!!!
"... ..dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir." -Surah Yusuf ayat 12


-hamba-Mu ini insan yang lemah, tunjukkan jalan terbaik untukku,,amin~~

Sunday, June 13, 2010

hai

dah lama tak posting..
penat memerhatikan dunia , semakin hidup semakin banyak yang dipelajari ,
dan tika saat remaja beransur-ansur menjengah dewasa , acapkali perubahan metaliti dan paradigma mesti dibuat..setiap keputusan yang akan diambil menetukan jalan mana yang kita akan pergi..ermm...susah..tapi perlu lalui gak..

adios untuk kali ini.
kepada sahabat-sahabat yang terasa , maafkan saya.saya juga insan biasa

Sunday, April 25, 2010

deep inside ii

masa kian hampir..
sesak kepala memikirkannya..
takut ..bimbang..
macam-macam dalam kepala ni..
nak lepaskan klimaks sem nih..
plot-plot yang tersusun dalam novel cinta sem ini..
pengakhirannya bagaimana..


huh...aku risau last paper dan viva..

boleh tak aku nak tahan masa macam nih..


damn!..aku pasti setiap jantung rakan-rakan aku pun berdegup kencang bukan main bila fikir pasal nih..

ber-blogging

ada orang bertanya..kenapa tulis panjang-panjang dalam blog macam karangan.Aku gelak aje..yup..memang aku suka tulis panjang-panjang.Tapi depend dekat mood gak..hehe

blog ni bagi sesetengah orang tempat meluahkan perasaan..ada yang untuk promote bisnes..dan macam-macam lagi.Setiap orang ada caranya yang tersendiri. Bagi aku , blog nih tempat punya suka owner tuh nak cerita apa..so kalau nak baca , baca..kalau tak nak pun tak larang :D.

semoga apa dikongsi kat blog aku dapat tambah ilmu untuk yang membaca. Kadang-kadang dalam seharian kita hanya kejar perkara-perkara yang major macam exam , duit , kerja dan sebagainya , tapi kita lupa nak ambil tau benda-benda yang minor macam komuniti , tumbuh-tumbuhan , haiwan dan alam sekitar [maksudnya benda yang kurang memberi kesan dalam hidup kita ]. Senang cerita , walaupaun kita seorang engineer , kita tak boleh jadi seorang yang berada dalam dunia engineer semata-mata , patut kita tanamkan tekad untuk menjadi ahli ekonomi , falsafah , matematik , arkeologi  dan pada masa yang sama , barulah kita menjadi orang yang betul-betul berguna dan dapat memberi manfaat  kepada masyarakat. 

Semoga setiap apa yang kita pelajari dapat mendekatkan diri kita kepada tuhan dan memberi manfaat kepada makhluk-makhluk lain di atas bumi kita ni..

erm , berbalik kat topik asal [jauh berlari.hehe] , nak baca ke tak blog nih terpulang. Up to you :)


online bisnes

online bisnes



just rasa kelakar bila sana-sini promote..join bisnes itu dan ini , bekerja dari rumah , goyang kaki..cukup sebulan duit semua masuk ribu-riban..bermodalkan duit yang sedikit..minggu depan anda boleh shopping sakan..

tapi sedarkah kita , semua 10 bilionnair di malaysia tidak duduk menunggu duit sambil goyang kaki di rumah..
mereka tidak memperolehi kekayaan dengan modal yang sedikit..mereka juga tidak hanya menggunakan mulut untuk memengaruhi , mereka menggunakan kudrat, tenaga dan akal untuk mendapatkan untung yang berlipat-lipat ganda

lihat bagaimana tan sri syed mokhtar albukhary , beliau mendapat kekayaan bukan datang bergolek atau turun dengan sekelip mata..beliau bermula dengan perniagaan menjual daging-daging lembu kepada pengusaha kedai makan. Usaha gigih yang bertahun-tahun itu sedikit demi sedikit membuka peluang beliau mengembangkan perniagaan beliau sehingga ke kedudukan yang beliau dapat hari nih

begitu juga lim goh tong, dia juga bermula dari bawah. sebelum membina empayar kumpulan genting yang besar , dia juga bermula dengan satu langkah yang kecil. Juga bill gates , untuk menjadikan dia manusia terkaya di dunia , bukan hanya menongkat dagu di depan komputer , dia menggunakan segala akal yang dianugerahkan oleh tuhan untuk membina sistem window dan juga syarikat microsoft.

tidak dinafikan , segala kekayaan , harta yang dimiliki merupakan pinjaman dari tuhan , kita tidak berhak mendabik dada atas semua 'pinjaman' yang diberikan. namun untuk mendapatkan apa yang kita hendak , kita hendaklah berusaha dan yang seterusnya rezeki yang kita dapat adalah kurniaanNya.Tanpa usaha , tak akan dapat hasil yang kita inginkan.

sejujurnya , bagi aku , bisnes online yang betul-betul nampak 'bisnes'nya adalah jual beli melalui internet macam mudah , lelong dan ebay. dan satu lagi merupakan bisnes iklan sebab selalunya setiap iklan ada komisyennya. Selain itu , bisnes yang menjanjikan kekayaan dengan modal yang rendah dan tanpa usaha itu agak meragukan [ mungkin ada lagi bisnes yang lain yang betul-betul bisnes yang aku tidak tau ].Yang penting kita kena tahu , tidak ada rezeki yang datang bergolek , tidak ada kekayaan tanpa usaha dan kerja keras..

untuk renungan , 50 kata-kata terkenal syed mokhtar albukhary..

50 Perkara Dari Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary

1. Ada sebab kenapa saya bekerja seperti tiada hari esok. Agenda sosial dan kerja-kerja kemasyarkatan itulah antara sebabnya. Saya mahu meninggalkan warisan untuk anak bangsa yang kekal berpanjangan

2. (berkenaan know who) Bangsa lain tak mengapa tapi orang Melayu kena berdamping dengan orang politik sedikit-sedikit. Tapi masalahnya kita tidak mahu melalui kesusahan; banyak yang mahu senang dengan mendampingi orang politik semata-mata.

3. Tiada apa-apa rahsia. Saya ini hamba Allah biasa, budak dangau macam saudara semua juga. Tuhan jadikan manusia ini sama sahaja. Proses
kematangan saya yang membezakannya. Saya percaya sesiapa pun boleh menjadi apa sahaja asalkan mereka berusaha dengan tekun. Tetapi tentulah ia memakan masa. Tiada jalan singkat.

4. Saya mengenali kekuatan dan kelemahan saya. Apa yang tidak mampu buat saya akan minta orang lain tengok-tengokkan. Saya melalui jalan yang susah tapi itulah jalan yang kekal.

5. Kita perlu menggunakan kepakaran mereka (bangsa Cina) kerana mereka jauh lebih maju dan mahir daripada kita. Apa yang kita kurang faham kita berkongsi dengan tujuan untuk belajar dengan mereka. Apabila sudah faham baru kita boleh menjaga kepentingan kita.

6. Saya sedih melihat sistem sekolah pondok di Kedah. Saya ada cita-cita mahu memodenkan sekolah pondok. Kita kena maju.

7. Saya terlibat dalam perniagaan ini kerana saya tiada pilihan lain.

8. Untuk memajukan perniagaan, memang kena banyak sabar dan kuat berusaha.

9. Tidak ada jalan singkat. Saya belajar tentang perniagaan ini sejak kecil lagi dan saya juga biasa kena tipu.

10. Saya pun suka kemewahan. Saya pun suka tengok dunia, ke Tokyo , New York dan London . Saya pun suka pakai baju elok. Tapi kita hendak bermewah setakat mana, hendak pakai baju banyak mana, hendak tidur dalam berapa rumah satu malam, hendak makan pun sampai larat mana ?

11. Dalam hidup ini kita sebenarnya tidak ada status; ada masa di atas, ada masa di bawah.

12. Ketika Allah memberikan kemewahan, kita kena turun ke bawah, tengok mana-mana yang boleh dibantu. Allah beri rezeki melalui kita untuk kita
tolong orang lain. Rezeki itu bila-bila masa dia boleh ambil balik. Jika ada orang korporat Melayu yang tidak mahu turun ke bawah mungkin kerana
bayangan duit itu lebih kuat daripada yang lain.

13. Korporat Cina turun ke bawah membantu. Orang Cina ada pelbagai persatuan. Kita tidak ada; kalau ada pun berpecah. Orang Melayu kita tidak
mahu bekerjasama kerana perasaan dengki menguasai diri. Sudahlah tak mahu berusaha, apabila orang lain berusaha mereka marah

14. Rezeki yang ada itu sebenarnya untuk orang lain. Memang dari segi hukum pun begitu. Kita kena keluar zakat dan fitrah. Tetapi zakat fitrah banyak mana sangat. Islam agama yang adil; ia minta sedikit saja. Oleh itu, kalau ada duit yang lebih ia seharusnya dibelanjakan dengan baik.

15. Saya tak kisah kalau saya tak buat semua ini. Saya boleh tak buat apa-apa dan balik ke Alor Star. Tetapi saya rasa hidup ini sia-sia. Orang
Kedah kata kalau mati nanti mata tidak tutup rapat kerana tanggungjawab depan mata kita tidak buat. Orang lain ambil kekayaan kita, ambil hak kita
dan pergunakan kita, kita masih tidak buat apa-apa!

16. Saya ada emotional attachment kepada agama, bangsa dan ummah. Saya bukan individualistik. Diri saya tidak penting. Pangkat dan gelaran ini
kepada saya tidak mustahak .

17. Saya sedih media tonjolkan saya begini. Saya malu kerana orang Cina kaya beratus-ratus kali ganda daripada saya. Tapi saya tahu orang Melayu
kalau hendak berjaya kena kerja kuat tidak kira siang malam. Kita ada kekuatan yang tuhan beri melebihi daripada bangsa lain. Tetapi untuk maju
kita perlu berusaha.

18. Saya asal daripada tidak ada apa-apa. Apa yang saya tidak tahu saya belajar, minta tolong daripada orang. Saya tidak malu. Saya bukannya
mencuri. Saya usaha sendiri. Sikap pemalas dan pemalu ini yang orang Melayu kena atasi. Kita kena berani kerana benar. Apabila kita dapat keuntungan dan rezeki lebih, bolehlah kita menolong orang.

19. Kaya itu bukanlah kepada diri sendiri. Kaya itu adalah kepada kumpulan perniagaan ini, kepada bangsa dan kepada orang ramai. Saya hanya
memegangnya untuk sementara sahaja.

20. Saya tiada keinginan untuk menyimpan kekayaan ini untuk anak dan isteri. Duit ini tidak akan kekal. Saya percaya hanya perkara yang baik
yang kita lakukakan akan kekal. Bukan duit yang akan melindungi saya nanti tapi apa yang saya lakukan sekarang.

21. Saya perlu terus mencari peluang dan perniagaan lain supaya kita terus dapat bantu orang lain mengembangkan diri masing-masing. Saya bukan buat semua ini untuk diri saya semata-mata.

22. Ada juga yang saya usaha tapi tak dapat dan orang tak tahu. Apa yang saya dapat itu yang jadi masalah kononnya Syed Mokhtar sapu semua. Bangsa lain memegang pelbagai kepentingan dalam ekonomi, siapa pun tak kata apa. Ini masalah orang Melayu. Di kampung orang Melayu berpecah kerana politik, di bandar berpecah kerana ini (wang).

23. Saya percaya kalau rezeki itu Allah beri kepada saya ia bukan untuk saya tetapi untuk orang ramai juga. Orang tidak tahu banyak syarikat yang
saya ada ini gagal dan tidak maju kepada saya tetapi orang tidak tahu.

24. Banyak orang percaya bahawa dia mesti ada RM10 juta atau RM20 juta dalam tangan baru hidup boleh selamat. Ini yang menyebabkan mereka hanyut daripada menolong orang lain. Mereka lebih takutkan diri sendiri. Mereka lupa bahawa kekayaan tidak boleh membantu selama-lamanya.

25. Orang kata saya takda duit tapi banyak hutang. Orang berniaga mana yang tak berhutang. Tapi mesti tahu bagaimana hendak meminjam dan membayarnya semula. Ada cara boleh kita buat. Tapi sebelum berhutang RM100 juta mesti sudah fikir bagaimana hendak membayarnya balik. Mesti ada tanggungjawab. Banyak orang mahu senang tapi tidak ramai yang mahu bertanggungjawab.

26. (perasaan setiap kali mendapat rezeki) . Saya ini kata orang Kedah, lebai kodok bukan lebai pondok. Tapi saya tahu hal-hal asas. Kalau mahu
saya minta terus dari tuhan. Tuhan beri manusia akal dan fikiran. Kalau hendak pakai baju dan seluar biarlah padan dengan badan.

27. Kesenangan yang saya perolehi ini datang dengan tanggungjawab (bila pinjam bayar balik dan buat amal jariah). Kalau hendak dibandingkan dengan bangsa lain, perniagaan saya ini tidak ada apa. Tetapi walaupun sedikit tetapi yang sedikit itu ada berkatnya.

28. Saya suka kalau nikmat sedikit yang saya dapat itu orang lain boleh berkongsi sama.

29. Saya kadang-kadang kecewa dan sedih melihat anak orang alim yang sesetengahnya lupa diri setelah mendapat kekayaan. Saya pun sama seperti orang lain suka hendak ke luar negara tetapi kita tidak boleh lupa kubur kita dan asal usul kita. Di kampung kita mungkin ada jiran-jiran yang perlukan bantuan .

30. ……kalau tidak mungkin saya sudah ke Haatyai dan jadi nakal. Saya manusia yang banyak buat kesilapan. Tetapi saya insaf, beristighfar dan
jalan lagi. Sejak awal saya ada kesedaran mahu mengekalkan hak kita sebagai orang Melayu.

31. Saya kata kepada diri sendiri kalau kerana itu saya terpaksa bersusah sedikit pun tidak mengapa.

32. Kekayaan ini tuhan beri kepada saya untuk saya menolong orang lain pula . Saya percaya kepada keberkatan rezeki. Hari ini kita tolong orang, esok lusa orang akan tolong kita pula dengan cara yang lain.

33. Kalaupun tidak sanggup tunggu 34 tahun seperti saya berilah sedikit masa untuk faham selok belok perniagaan, Insya Allah boleh maju.

34. Kita jangan cepat putus asa. Putus asa boleh tapi kena cepat-cepat kuatkan semula semangat untuk bangkit balik. Jangan jadikan agama hanya
satu tempat untuk kita bergantung apabila kita susah. Tanggungjawab ibadah adalah tugas seharian.

35. Lifestyle ? Saya tidak ada lifestyle yang kena masuk kelab sana dan sini. Tapi tak semestinya saya tidak boleh turun ke kelab. Orang Melayu
kalau hendak ke depan mesti ada cara hidup yang fleksibel, boleh naik dan turun.

36. Lifestyle ini sebenarnya satu penyakit. Saya biasa pakai Mercedes tapi sekarang saya pakai Proton Perdana untuk sokong kereta nasional. Kereta itu pun cukup untuk bawa saya ke mana-mana.

37. Tiada sebab kenapa orang Melayu tidak boleh maju. Ini saya berani perang dengan sesiapa pun. Orang Melayu boleh maju . Kalau saudara jadi
wartawan saudara kena tanam semangat suatu hari nanti mahu ambil alih akhbar ini. Tidak ada sebab kenapa ia tidak boleh berlaku.

38. Kejayaan dan kelemahan orang Melayu bukan disebabkan oleh bangsa kita dan agama kita. Ia berkait dengan sikap dan cara kita berfikir. Gigih,
tekun dan tidak mudah putus asa merupakan kunci kejayaan kita. Tapi perkara ini kurang wujud dalam cara orang Melayu berfikir.

39. Tuhan memberi peluang kepada siapa saja yang bekerja kuat. Apa yang ada pada saya ini hanya usaha. Kalau anak dangau macam saya boleh, tidak ada sebab orang lain terutama mereka yang dari pekan tidak boleh.

40. Kita tidak usahlah selalu mengulang-ulang perkara yang boleh memberikan kesan psikologi negatif kepada orang Melayu (kereta dan rumah besar). Kita kena kurangkan bercakap tentang kereta besar dan rumah besar . Sesiapa pun mahu pakai kereta mewah tapi bukan itu matlamatnya.

41. Orang Melayu sebenarnya kena membantu diri sendiri, kena bekerja keras dan fokus.

42. Sikap merendah diri perlu sentiasa ada dalam diri seseorang walau setinggi mana pun kejayaan dicapai.

43. Apa yang saya buat ini (kerja-kerja sosial) semuanya bermula daripada didikan orang tua saya sendiri.

44. Saya sendiri berhutang sambil berniaga dan buat sumbangan amal jariah. Saya tak mahu tunggu hutang habis baru hendak buat semua ini. Saya takut kalau hutang habis saya pun mati dan apa pun tak sempat saya buat.

45. Saya biasa saja. Hidup saya tidak berubah, dari dulu beginilah. Saya terima apa saja nikmat yang diberikan oleh Allah. Tidak ada segelas air,
ada setengah gelas pun saya bersyukur.

46. Kalau kerana sedikit bantuan itu mereka lulus peperiksaan dan hidup mereka menjadi lebih baik, saya sudah gembira. Saya tidak boleh buat
banyak. Alhamdulillah, lebih baik buat sedikit daripada tidak buat langsung.

47. Saya tiada minat untuk beli kapal layar atau kapal terbang. Saya fikir kalau saya beli sesuatu biarlah orang ramai boleh pakai. Saya suka kalau
saya beli sesuatu yang mahal, biarlah orang ramai boleh pakai.

48. Saya gembira dapat membantu. Saya mahu orang lain merasai (kesenangan) apa yang saya pernah rasa. Saya tahu bagaimana perasaanya. Saya kata kepada diri saya, apa yang saya dapat saya mesti beri orang lain merasainya sama. Jangan beri kurang, lebih tak mengapa. Itu yang membuat hati saya seronok.

49. Saya rasa saya ingin menyumbang lebih daripada ini. Saya kata kepada kawan-kawan ini baru warm-up saja; kita belum berjalan lagi.

50. Saya rasa kita terlalu banyak ketinggalan.





deep inside i

wahai tuhanku,

tetapkan imanku,
berikan aku ketenangan ,
tabahkan hatiku dalam setiap dugaan,
permudahkan lah urusan ku ,
kurniakanlah ilham dan ilmu terhadap perkara-perkara yang aku tidak tahu ,
berikanlah aku ilmu yang betul-betul memberi manfaat kepada ku dan juga kepada rakan-rakan ku yang lain..

amin..


Saturday, April 17, 2010

kota melaka : menembusi tembok silam

Kalau roboh kota Melaka
Papan di-Jawa saya dirikan
Kalau sungguh bagai di-kata
Badan nyawa saya serahkan
 siapa yang tak pernah belajar sejarah? sekurang-kurangnya tahu apa itu sejarah. Dulu masa belajar sejarah sekolah menengah, siapa yang tak pernah tidur , tersengguk-sengguk menahan mengantuk dan ada yang lebih menarik lagi , cikgu yang tolong kejutkan lepas habis belajar..

yang paling seronok pun time belajar sejarah , nota paling cantik sekali banding ngan nota-nota subjek lain , ada colour warna warni , peta minda , point , tulang ikan dan sebagainya. Tapi lepas exam , kitab-kitab yang dikarang itu hanya disimpan dalam kotak atau dibuang begitu sahaja..

kenapa begitu? sejarah telah diolah sebegitu bosan sehingga kepala tak boleh masuk , mata pun tak boleh melihat..asyik nak tidur..malah fakta-fakta tak langsung membangkitkan minat..cuba bayangkan apa yang kita minat , contohnya pasukan kesayangan bola sepak..untuk peminat manchester united , tanyalah apa pun dari sejarah kelab , tragedi munich , champions league 1999 , walaupun jarak beribu batu dan kadang-kadang peristiwa yang berlaku kita belum pun lahir , kita tetap dapat memberikan fakta dengan tepat.kenapa? kerana kita minat , dan dari sejarah yang kita baca , lagi membangkitkan minat kita terhadap sesuatu itu..

jadi kenapa kita bosan dengan sejarah kita?
sebabnya sejarah bangsa dan tempat asal-usul kita nih telah digubal , diubah dan ditopup sana sini oleh para-para orientalis barat..kenapa mereka mengubah sejarah? apa faedahnya kepada mereka?

sebelum itu ye rakan-rakan, tahukah anda bagaimana sejarah melaka telah diseleweng dan diubah sehingga hanya nampak gah , namun melutut jua di kaki portugis yang bangsat itu,


[1] armada angkatan laut melaka sangat gagah perkasa pada zaman dahulu .hulubalang negeri melaka tidak hanya berperang dengan keris dan tombak , malah mereka mempunyai meriam-meriam yang sangat canggih , kapal-kapal yang sangat hebat mengawal lalu lintas para pedagang.Ketika eropah baru merangkak keluar dari zaman gelap mereka , kerajaan-kerajaan melayu gah dengan teknologi dan peradaban mereka yang berkembang pesat. Malah ketika kemuncak zaman kesultanan melayu Melaka, mereka sudah pun bernaung dengan kerajaan khalifah uthmaniyyah di Turki , mempunyai hubungan diplomatik dengan China , malah mempunyai hubungan yang kuat sesama kerajaan lain di kepulauan melayu.


[2] kedatangan portugis bukan disebabkan rempah ratus , tetapi untuk melancarkan perang salib ditimur.meluaskan pengaruh kristian di timur. Permulaan mereka dengan mengacau orang-orang Islam yang hendak pergi menunaikan haji.Kemuncaknya mereka mencuba untuk memasuki melaka. Tapi kerajaan melaka ketika itu yang sudah pun bersedia apabila mengetahui onar yang mereka lakukan.Namun kekuatan armada melaka dan keteguhan kota melaka menyebabkan cubaan mereka gagal. Kenapa mereka jatuh ? ya , mestilah disebabkan adanya pengkhianat dari dalam yang membuka benteng kota melaka , dan dari sumber lain menyatakan ada kapal melaka dapat ditawan dan portugis menggunakan kapal itu untuk rapat ke benteng kota melaka. Kerajaan Turki Uthmaniyyah dikatakan ada mengirim armada untuk memberi bantuan bagaimanapun disekat ditengah jalan .

:: gambaran artis serangan portugis keatas kota melaka ::


[3] kota A farmosa dikhabarkan dibina oleh portugis itu asalnya adalah dari kota melaka , portugis hanya menambahbaik dan mengubah sedikit struktur supaya kelihatan  seperti dibina oleh mereka , walhal itu adalah warisan dari kerajaan melaka.Kota Melaka sangat kebal .


Apabila kesultanan melayu melaka jatuh , perjuangan menentang portugis disambung oleh Aceh dan kerajaan johor tua ( waris kesultanan melaka) . kedua-dua negeri itu bertubi-tubi dan silih berganti menyerang melaka untuk memerdekakan orang Islam di sana , malangnya kekebalan kota melaka yang dijadikan kubu oleh portugis sangat ampuh untuk ditembusi.Dikhabarkan , selepas penaklukan portugis , mereka membongkar kubur-kubur pahlawan , alim ulama , meroboh masjid-masjid dan membinasakan istana melaka untuk menggunakan batu-batu dari binaan tersebut untuk memperkukuhkan lagi kekuatan kota melaka [ Tentera Portugis merupakan  satu bangsa yang zalim dan kejam. Makam-makam dan kubur para pahlawan semua dibongkar. [ Makam Hang Tuah berjaya diselamatkan apabila orang tempatan menyebutnya Makam Tua untuk mengelirukan Portugis]. Sebab itu warisan istana Melaka yang indah itu tidak dapat diketahui tapaknya sehingga hari ini.


[4] A Farmosa sangat kukuh , buktinya bedilan meriam gagal untuk menghancurkannya.Serangan dari Aceh yang disokong dengan kelengkapan artileri bantuan daripada kerajaan turki uthmaniyyah juga gagal menembusinya   (* A Famosa sangat kukuh. Bedilan meriam tidak mampu memecahkannya. Dalam Hikayat Abdullah kalau tidak salah saya, Munsyi Abdullah menulis bagaimana susahnya kota ini hendak dimusnahkan oleh pihak Inggeris selepas mereka memperolehinya melalui Perjanjian Inggeris- Belanda 1824. Pelbagai cara digunakan namun kekebalan A Famosa sukar digugat. Hinggalah akhirnya pihak Inggeris menanam bahan letupan yang kuat di bahagian bawah setiap dinding dan meletupkannya, barulah batu-batu itu tercabut, melambung dan pecah. Yang tinggal hanyalah pintu gerbangnya saja sebagaimana hari ini. Mengapa Inggeris sengaja memecahkannya?……..)

[5] Bukan sahaja Aceh dan Johor , banyak lagi kerajaan kecil di nusantara ketika itu memberi bantuan untuk membebaskan melaka dari penjajah , namun gagal kerana kebalnya Kota Melaka

Banyak lagi , fakta -fakta yang dikaji menunjukkan sejarah bangsa dan negara kita banyak diseleweng oleh para orientalis . Tujuannya ialah untuk mengelakkan kebangkitan orang-orang melayu islam yang merupakan tuan kepada tempat yang dipanggil semenanjung emas oleh ptolemy ini.

Sebagai contoh , memberontaknya orang-orang Pattani di Selatan Thai kerana kerajaan Thai yang mengambil tanah Pattani yang merdeka  , yang mempunyai kesultanannya yang tersendiri [ kesultanan Melayu Pattani] secara haram dan tidak sah. Begitu juga perjuangan orang-orang di mindanao yang hendak membebaskan tanah air mereka yang merupakan sebuah kerajaan berasaskan kesultanan sulu yang dijajah oleh filippina dengan bantuan sepanyol.Dan juga orang-orang Aceh yang berperang dengan pemerintah Indonesia kerana hendak membebaskan negeri mereka yang diambil secara tidak sah ketika pembentukan Indonesia oleh sukarno [ Aceh merupakan sebuah kerajaan Islam yang turut mempunyai kesultanan Melayu ]. Bangkitnya mereka memperjuangkan hak mereka kerana mereka memahami sebetul-betulnya sejarah bangsa , agama dan negeri mereka.

cuba bayangkan jika sejarah kita tidak diolah dan diubah oleh para orientalis..adakah kita masih memperjuangkan kemerdekaan dengan cara rundingan? 

sejarah bukan untuk dibaca , ia hendaklah dikaji ..buka hanya untuk diingati , tapi untuk mencari diri dan erti..





... kasihan Sultan Mahmud. Airmatanya melimpah ketika mudik di Selat Melaka untuk meninggalkan tanah Melaka bumi bertuah. Tidak putus dia menyesali kecuaianya dalam mentadbir Melaka. Biarpun baginda mendapat Tun Fatimah yang Jelita, tapi baginda kehilangan kerajaan Melaka yang diwarisi dari nenek moyangnya. Melaka kemudiannya ditangan penjajah untuk  ratusan tahun lamanya. ..





[artikel ini disusn melalui pembacaan berdasarkan kajian yang diperolehi di internet , jika ada pihak yang inginkan kredit , just pm me :) ]

Sunday, March 14, 2010

mari bershuffle



semua orang tau apa benda tuh shuffle , '
lagi budak-budak sekolah , tiap-tiap hari nak bershuflle ..
kat perhimpunan , beratur beli makanan hatta tengah kena sebat dengan cikgu pun boleh bershuffle..haha..neh tipu jek...


tapi pagi neh..kepala weng tambah pening-pening lalat..
macam nak pitam ngadap laptop berjam-jam..
nak tidur tak boleh sebab minum nescafe..


tak tau nak buat apa..
yess..bershuffle macam orang gila sorang-sorang..hahaha...


lantakla korang nak kata apa.


yang penting aku happy sorang-sorang pagi neh :D .lols


        budak nih pun shuffle gak tau..haha :D

mood :: kepala weng weng


Saturday, March 13, 2010

ikut sangat kata hati , terima sajalah akibatnya..amanlah engkau disana



hari ini pagi-pagi mata terpisat-pisat lepas bangun , terus mengadap laptop yang sedia on 24 jam x 7 hari seminggu..cam biasa , pagi-pagi pasti menelek dan mentelaah berita . Apa khabar dunia pada hari yang lepas.

arhgh..bosan
ada lagi cerita pasal lombok . seingat aku , bilangan gadis-gadis yang dilarikan ke sana , dan dilarikan ke sini balik. rancangan realiti tv ke apa ni?..tapi hari nih bukan mak gadis , tapi mak kepada gadis , sampai bercerai-berai rumah tangga dia. huh , tak habis-habis cerita nih


then , bila dah sampai sana , mula menyesal , merayu-rayu dan terlolong-lolong mintak dibawak balik..
bagi aku , pandai pergi , pandai lah balik sendiri ..menyusahkan orang dan lagi satu membazir..
kos nak bawak balik tuh , bukannya sikit..kalau bagi kat orang miskin duit yang digunakan , dah boleh bagi diorang kenyang untuk beberapa hari..

informer aku , bibik dari jogjakarta [ wah..siap ada informer..haha ] ..dia kata setiap orang indon yang datang kerja kat malaysia , diorang mesti ada ilmu yang dibelajar , baik cowok-cowok atau cewek-cewek..tak hairan pun..bangsa melayu dan jawa sangat tinggi tahap ilmu spritualnya..mujur bibik nih ok , dia kuat sembahyang..

seingat aku masa mula-mula kecik dulu , time aku baru mula-mula duduk johor , ayah aku ada bela ikan puyu , sebab ikan puyu tuh akan neutralkan ilmu-ilmu pukau mat indon nih .Diorang siang buat rumah , malam dorang pecah rumah . Sebab dorang yang buat , konpem la tak payah ada blue print , semua selok belok dalam rumah diorang dah tau..

untuk member-member aku , bila berada ditempat awam , bertemu mat indon yang tak dikenali :
1)elakkan bercakap dengan diorang .
2) jangan pandang muka especially mata 
3) atau tengok cincin diorang
4) makan apa-apa yang diorang bagi
5) senang cerita nampak je indon tak kenal , lari jauh-jauh
insyaAllah , tak akan kena ilmu pukau diorang.
bukan aku neh prejudis terhadap mat indon , tapi hakikatnya pendatang asing terutama dari Indonesia lah paling banyak buat hal. Pernah ayah aku cakap betapa susahnya polis nak jaga johor nih sebab dekat dengan indonesia. Apa yang paling dahsyat , ada diorang datang masuk malaysia untuk menyamun jek ( johor sangat dekat dengan batam , pakai bot laju dalam 20 minit je sampai tau )

bagi aku kebaikan dorang neh sikit jek :

1. membantu mengurangkan masalah tenaga kerja dalam sektor pembantu rumah , perladangan dan pembinaan.

tapi keburukan diorang :

1. masalah sosial la ; menyamun , merompak dan bergaduh. Penyamun paling bahaya , sebab dorang neh takde rasa belas langsung kat mangsa

2. merosakkan pemandangan , bila keluar bandar sabtu ahad , penuh ngan muka-muka diorang .apatah lagi hari raya , menimbulkan rasa takut dan tak aman pada rakyat malaysia sendiri.kalau kat danga bay hujung minggu penuh diorang , bosan betul

3.melarikan anak gadis ( walaupun dorang sangat tak gentle buat lari budak bawah umur )

4. membentuk populasi yang sangat besar , kalau la terjadinya perang , indonesia tak payah hantar askar pun , rakyat dorang yang sama ada berada secara halal atau haram hampir 2 juta ramainya kat malaysia neh..

5. mengalirkan wang malaysia sebanyak-banyaknya kat indonesia, nasiblah kan dah orang malaysia malas kerja..

tapi sebenarnya masalah yang paling membimbangkan mestilah jenayah dan sosial.duduk kat taman pun , 24 jam aku kunci gate , bahaya..

kerajaan , tolonglah reduce kan jumlah diorang..lebih banyak keburukan dari kebaikan...



senggugut

Dah lama tak menulis ,
hari-hari seolah sunyi sepi jer..
so  just curi masa untuk sekadar mencoret
sambil-sambil otak ligat berfikir ..

sekarang akademi fantasia dah pun bermula ,
anak-anak muda yang perasan suaranya sedap , telah pun bersiap sedia 
bersiap sedia menjadi bintang , kononnya lah..haha

aku pun pernah gak ditawarkan menyertai pertandingan ala-ala AF nih masa sekolah rendah dulu
pertandingan ini walaupun takde undi sms , dan banglo mewah , apatah lagi konsert- konsert mingguan
tapi , siapa-siapa yang masuk , mesti rasa cam bintang , sebab akan ada pemuja-pemuja rahsia ( secret admire ) dikalangan penonton selepas tuh..haha

nak tau pertandingan apa..
ha..


: : PERTANDINGAN BERCERITA : :

alkisahnya pada suatu hari ,masa tuh darjah enam , cikgu sains aku merangkap cikgu kelas aku panggil aku dan seorang lagi kawan aku nama dia wani ( tak silap aku la )

cikgu A :"  luqman dan wani , kamu berdua terpilih untuk mewakili kelas kita dalam pertandingan bercerita . Saya nak kamu cari cerita , lepas tuh berlatih dan tunjuk depan saya "

aku : haaa...( berkerut muka , macam nak pitam pun ada ..haha).Kalau tak nak tak boleh ke cikgu...

Cikgu A : tak boleh , saya dah pilih dah dan saya tak nak tukar orang lain

aku hampa . tapi kawan aku tuh excited la pulaknya..siap ajak aku pergi library lagi cari bahan
sifat pemalu aku ketika sekolah rendah menyebabkan aku kurang berminat benda-benda glamour gini..haha..

then , 2 hari kemudian ,
aku pergi jumpa lagi cikgu tuh.prepare buat muka sedih sikit , konon-konon cikgu akan cair tengok muka innocent aku neh , lantas melepaskan aku dari terjebak ke dalam pertandingan yang aku tak suka ni..maunya tak suka , duk depan orang bercerita dengan nada dan intonasi yang kelakar bagi aku , sambil wat gaya..haha..aishh..tak maula..budak kecik je masuk..( perasan besar dah time tuh )..akhirnya , cikgu lembut gak hati tengok aku mintak-mintak ngan dia , tapi dengan satu syarat...

" kamu kena buat surat hantar kat saya esok "

sakit gak hati , aku tak suka buat-buat surat nih , kalau dalam karangan , konpem aku pilih tajuk autobiografi , rela pilih tajuk aku sepasang kasut daripada buat karangan surat

then , terpaksa gak..perah otak untuk mencari alasan..akhirnya otak bergeliga nih bagi gak alasan yang aku rasa paling kongkrit pada masa tuh..nak tau alasan apa..aku cakap aku darah gemuruh , tak boleh bercakap depan orang..lolss..kalau diingat-ingat kisah ni, mesti aku gelak guling-guling sorang -sorang

**********************************************************************
esok , time rehat , awal-awal lagi aku menapak pergi library , nak serahkan surat..
kebetulan cikgu tuh pun ada..aku terus bagi dengan muka berseri , tanda bakal berakhirnya konflik dalam diri aku nih ..lolss

cikgu tuh terus buka dan baca , dia senyap jap...
then , tiba-tiba



" kahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkah "

dia gelakkan surat aku.....
panjang , tak berhenti-henti..
" apa la salah aku  ni. ... " monolog dalam hati jap


tak cukup dengan tuh..korang tau cikgu aku nih buat apa ,
dia panggil kak mas yang bekerja sebagai tukang sapu , yang kebtulan dia pun tengah sapu dalam library tuh
dan yang sadisnya..dengan kak mas sekali...

" kahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkah "

dia pun gelak gak , sama kuat pulak tuh..
seingat aku , aku takda letak ayat-ayat cinta pun dalam tuh..

then bila dia dah puas gelak ,
dia panggil aku dan tunjuk surat tuh


kepada cikgu A,

menarik diri dari pertandingan bercerita

1. xxxxxx xxxxx xxxxx xxxx xxxxx xxxxx

2. Sebab utama saya ingin menarik diri ialah kerana saya mempunyai masalah darah senggugut.....

3. xxx xxxx xxx  xxx

yang benar ,
L.H

perrgghhh , maluuunyaa....
sekali kena gelak lagi dengan cikgu tuh , yang kak mas nih duk sengih-sengih kat aku..
" darah gemuruh bukan darah senggugut tau " cikgu membetulkan ayat tuh dengan senyuman yang menyakitkan hati aku time tuh..haha,,malu tak terkata

lalu aku berlalu dengan sayu , pilu..mengenangkan nasib aku menjadi bahan tawa kepada 2 orang manusia pada pagi itu..
nasib baik , dia bagi aku tarik diri..hahaha

korang kalau nak tulis surat , check betul-betul..
malu seyh kalau jadi macam nih







Sunday, February 28, 2010

mengapa yahudi bijak [artikel pilihan]

Ditulis Oleh Hakim Ma抮uf Bin Hj Abdul Kadir Universiti Massachuset
USA.

Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu mengapa Yahudi Bijak?? Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman diHollywood dan sebagainya.

Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebab nya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran?


Maka saya pon tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin.

Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, ugama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.

Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab, Ya, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa kelak?Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jenoh beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.

Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan korma bersama susu , dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan. menurut beliau ini adalah adat orang orang yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.

Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka. Setiap undangan yg sama perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.

Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.


Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel, siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah .. tekalah sendiri..!)

Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever) Didalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain musik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak.

Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaum Yahudi.

Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak anak Yahudi akan diajar metamatik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak anak di California, ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun kebelakang!!!. Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yg diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak mem fokus sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara.

Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) disini murid murid ditekan dengan pelajaran mata sains dan mereka digalakkan mencipta produk, segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa senjata, perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke institute tinggi di Politeknik dan Universiti.

Satu lagi yg di beri keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang perniagaan. Diakhir tahun diuniversiti, para penuntut dibidang niaga dikehendaki melakukan projek dan memperaktik kanya dan anda hanya akan lulus jika kumpulan anda(10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ?perniagaan didunia! Siapakah yg mencipta design Levis yg terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.

Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksijan dikepala, banyak ugama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. Lihat orang orang Jepun, mereka sering menunduk
kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang Jepun yg pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!


Berpusat di New York, Dewan perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yg berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja) jika mereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yg betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell comptr, Cocacola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah, barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.


Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yg bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa, beberapa jenerasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung, galakkanlah siibu melakukan latihan metamatik yg mudah tetapi konsisten disamping mendengar musik klasik. Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yg elok dan berhasiat yg baik untuk otak, menghayati musik sejak kecil adalah baik sekali untuk penumbuhan otak kanak kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak anak mencerdaskan otak mereka demikian juga sukan yg memerlukan konsetrasi yg tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak.

Merokok menjanjikan jenerasi yg moron (goblok) dan sudah tentu genes bodoh akan mengikut ke jenerasi siperokok. Lawatan saya ke Singapore pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali, disini perokok seperti dianak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok dan anda tahu berapa harga sekotak rokok? US$ 7 !!! ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapore dan menkjubkan sekali!!! dan seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel, maka itu saya lihat banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupon hakikat nya negeri Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan!!

Anda mungkin muskil, benarkah merokok dapat melahirkan jenerasi goblok, saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, dimana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga kemusium hidung anda akan segera terbau asak rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyak kah universiti terdapat disana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan metamatik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.

Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal ugama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Paraoh hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yg ingin saya ketengahkan ialah, mampu kah kita dapat melahirkan jenerasi yg bijak seperti Yahudi? Jawabanya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 jenerasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg telah saya nyatakan diatas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis esay sepanjang 5 mukasurat penuh. Esay nya hanyalah mengenai Mengapa saya gemarkan tomato!

Selamat sejahtera dan semuga kita dapat melahirkan manusia yg bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.


[ artikel neh di ambil dari sebuah blog( tak ingat blog mana ) since he also copying from another source , so its doesn't matter to share dis story :) ]

[ dari artikel neh , beberapa benda yang menarik perhatian aku ialah aspek pemakanan , macam mana yahudi pun tak makan kepala ikan , makan buah-buahan dulu seblum makan dan ikan tidak di makan bersama-sama dengan daging..ini semua seperti yang dianjurkan oleh nabi kita..sunnah nabi kita..tapi kita jarang atau terlupa mengamalkan..sedangkan aspek pemakanan tuh sendiri akan membentuk daging-daging dan darah yang baik..tetapi kaum yahudi neh sendiri mengamalkan apa yang diajar oleh nabi ]


[ sekadar berkongsi..renung-renungkan ]


[selamat menyambut maulidur rasul , hari kelahiran kekasih kita nabi muhammad s.a.w ]


Tuesday, February 23, 2010

pembantu salun dikehendaki

semalam aku pergi kangar ,
biasalah duit takde , camna nak shopping kat kayangan square ( haa..orang kl mesti tak sangka kat perlis pun ada square2 nih). Cam biasalah , nak duit pergi lar amik kat penaja aku bank.

then aku nampak kat satu salon n spa  tuh..
sebelum-sebelum ni , aku tak pernah amik kisah pun pasal salon n spa ni , apatah lagi nak try masuk

tapi hari nih aku rasa nak amik kisah.kenapa yek..

semua selepas aku tengok yang ini..

 

maksudnya salon ini hanya dibuka untuk wanita sahaja
lelaki dilarang masuk

tengok sikit iklan kerja kat bawah tu
kasi zoom sikit..


jeng jeng jeng..haha
salon ini tengah cari pekerja

kenapa cari pekerja lelaki?
salon n spa nih khusus untuk wanita , kenapa perlu ada pekerja lelaki.

yang biasa duduk kat kaunter mestilah perempuan kan..
lagi-lagi spa untuk wanita sahaja

habis lelaki nih nak kerja apa kat sini..

hah..lu pikir lah sendiri!

aku rasa aku berdisplin , jujur dan amanah..boleh mintak tak agak2?.haha

wa rasa mau anta spy masuk la...sapa nak angkat tangan!hehe

Monday, February 22, 2010

anak bandar vs anak kampung

sesetengah orang lahirnya di bandar. Keluar dari perut  masa mak beranak , doktor dan cik misi yang sambut. sedar-sedar dah ada kat hospital KPJ , tak pun Glenmarry , pastu bila balik rumah dah siap katil baby yang sangat cantik ,ada hias dengan bunga-bunga.

tuh belum lagi mainan-mainan yang bergantungan. dah siap ada kawan iaitu teddy bear yang besar- besar. then mak bagi susu dutch lady 1 2 3, nespray dan macam-macam lagi susu yang sangat berkhasiat dan sedap
                                                          
tidur kadang-kadang ibu pasang lagu-lagu instrumental sikit .petang-petang ibu bawak jalan-jalan ngan keta sorong.

hari demi hari makin besar , mak beli buku-buku bagi pandai , kenal ABC. yang ada duit banyak sikit , beli laptop elektronik tipu yang boleh kuar gambar bila tekan huruf.semua nak bagi semua pandai

besar sikit lagi mak bukak cerita-cerita kartun kat astro , konon-konon nak bukak minda anak-anak , bagi pandai B.I

dah besar sikit lagi , mak belikan PSP. " nah..duduk situ main game..jangan kacau mak.." kata mak.

membesarlah anak-anak bandar dengan suasana penuh teknologi .penuh gajet kiri kanan.



tapi ,
anak-anak bandar tak rasa macam mana anak-anak kampung

lahir-lahir kat rumah bidan , kalau mak bidan tuh macam neng piah yang muka seram-seram sikit , sure baby tuh menangis sekuat-kuat hati. mak ayah menangis gembira , bayi tuh menangis seram.haha.ok tambah jek

then tempat tidur paling special mestilah atas toto. ada tutup dengan tudung saji lagi. tapi okla , setengah tu ada renda-renda mak letak..cantikla sikit.

mula-mula standard la , mesti minum susu ibu. then bila susu ibu dah habis , dapat susu yang biasa jek.

then ibu akan gantung dekat buai yang gantung kat tengah rumah , buat dengan kain batik.kalau laju mak ayun , cepatlah tidur. kalau tak boleh tidur jugak , kenala mak sumbat dengan botol susu sikit

 :: kampung boy oleh datuk lat ::

kalau ibu pergi jalan , kadang-kadang balut dengan kain batik je bawak. kalau ibu yang brutal sikit ,silang kain batik dekat badan , then letak je anak dalam tuh..

dah besar sikit , ibu bagi jek anak golek-golek belajar jalan sendiri.kalau ada duit lebih beli jugak mainan kat pasar malam

bila dah besar lagi main lah sendiri mak kata. kalau yang perempuan tuh standard lah , main masak-masak dan kawin-kawin.haha.tak pun main tepuk-tepuk tangan sambil nyanyi lagu "disember pasport"

 :: zaman sekarang main kawin-kawin pun ada pelamin ek ::
credit gambar : ainulamla

anak laki? merata lah ngan kawan dia.main lastik burung ke.cari pokok-pokok kat kampung pastu panjat ramai-ramai


patutlah anak-anak kampung nih lasak kan..

tapi tak semua anak bandar macam tu , anak kampung macam tu..
tapi apa yang orang bandar rasa , orang kampung tak rasa
apa yang orang kampung dapat , belum tentu orang bandar dapat kan..

kalau korang ada peluang , cuba lah rasa dua dunia nih ek..

teringat kisah aku kecik-kecik dulu..

usia dalam  4 tahun kot..diceritakan oleh mak aku..

masa tuh nak balik kampung..
aku lahir di kelantan , tapi dibesarkan di Johor..

sampai kat kampung, aku memerhatikan gelagat orang kampung dengan perasaan aneh

terasa mereka nih jahat pun ada..

tanpa buang masa terus aku tanya ..

" umi..nape orang tuh ikat leher anjing hitam tuh..kesian lah dia..tarik dia.."

umi aku gelak aja..


dalam hati dia cakap " kesian anak aku..balik kampung anjing ngan kambing pun tak kenal.."


bila aku fikir-fikir balik..

umur berapalah aku kenal angsa ek ?


Monday, February 15, 2010

pasar karat , johor bahru

aku selalu dengar betapa gembiranya member-member aku dengan bangganya menceritakan macam mana seronoknya mereka tawaf di uptown dan downtown area-area kl tuh. Tambah-tambah lagi bila mereka menunjuk selipar croc mereka (tanda beli kat situ la tu :P ). semalam aku baru tau kat JB nih pun ada tempat ala-ala uptown gak., nama tempat tuh ialah pasar karat .dah 3 tahun lebih kat sini pun tak tahu ada tempat neh.haha

lokasi betul-betul kat center JB . bukak daripada pukul 10 sampai pukul 1 tak silap.
memang menarik , macam-macam yang ada .dari baju , kasut croc , barang-barang antik , perhiasan dan barang-barang recond. dan tak lupa jugak , ada live band dan live zapin untuk pencinta-pencinta seni.:)

untuk yang belum sampai ke JB , jangan lupa singgah pasar karat bila korang sampai nanti.


barang-barang lama banyak boleh jumpa kat sini.termasuk tepak sirih.mak aku kata orang dulu-dulu guna tepak sirih untuk meminang orang.haha

yang ini jual barang-barang lama dan recond.raket tenis tuh sangat antik.design yang dah tak ada zaman sekarang

penjual koleksi coca-cola.banyak lagi barang brand coca cola yang dijual



luqman : gambar yang lain rosak sebab shake.huhu..nak tau kena datang sendiri